Logo Vios'38
LET OP! De mobiele variant van de website is nog in ontwikkeling.

Vios’38 3

[08/08] Gepubliceerd namens de TC-Senioren

’t Derd toont potentie in succesvolste seizoen aller tijden
Het is donderdagavond 28 maart 2019 als de spelers van ’t Derd er weer een gezapige training op hebben zitten. Ze melden zich bij Toon en Willy aan de bar voor pen, papier en een alcoholische versnapering. Dat het vertrouwen in eigen kunnen zo groot is, blijkt niet alleen uit de instelling tijdens de trainingen. Het wordt pas echt duidelijk als ons ter oren komt waarvoor de schrijfwaren bedoeld zijn. Met nog zes wedstrijden te spelen, de voorsprong bedraagt op dat moment slechts twee punten, vindt men dat het tijd is om een kampioenslied te schrijven. Het refrein dat op papier verschijnt liegt er niet om: “Het feest kan nu beginnen, er is niks aan te doen. De titel die is binnen, wij zijn de kampioen.” ’t Derd kan de titel eind maart dan ook bijna aanraken, maar juicht het sterrenensemble van de coaches Roel Verberk en Remy van den Heuvel niet voordat de dikke dame heeft gezongen? En hoe kan een team dat voorheen louter draaide om de derde helft ineens uitgroeien tot een geoliede vechtmachine?

Transferperikelen
Om de laatste vraag te beantwoorden moeten we terug naar het einde van het seizoen 2017-2018. Het derde elftal van VIOS’38 weet onder coach Roel Verberk wederom geen prijzen te pakken en de coach beseft dat het tijd is voor een frisse wind bij ‘t Derd. Nog voor het transferwindow is geopend, wordt het onervaren meesterbrein Remy van den Heuvel aangesteld als tweede helft van het technisch duo. Daar blijft het niet bij, want in het kielzog van de kersverse coach volgen een handvol spelers. Zo wordt Luc Creemers aangetrokken als ervaren sluitpost. Hugo Pennings komt over van de veteranen. Roel Wouters en Tim Cordeweners halen hun voetbalschoenen uit de wilgen en tot slot wordt Jelle Boumans gehaald als rechtsback, in de loop van het seizoen blijkt hij op de spitspositie ook aardig uit de voeten te kunnen.

Kortste weg naar Europa eindigt in ‘Nurnberg’
De technische staf heeft hun uiterste best gedaan om dit het meest succesvolle seizoen te maken in de historie van dit vriendenteam. Als aanvoerder Aaron Fransen begin augustus op de Whatsapp-groep van ’t Derd vraagt wie er op 16 augustus komt trainen volgen louter positieve reacties. Op de eerste training melden zich uiteindelijk liefst vijf enthousiaste spelers. De bekerwedstrijden die begin september op het programma staan worden gezien als veredelde oefenpotjes. ’t Derd weet zich door drie eenvoudige overwinningen echter makkelijk te plaatsen voor de volgende ronde. Hierna wordt de beker ineens gezien als een serieuze prijs en het avontuur wordt bestempeld als ‘de kortste weg naar Europa’. In de knock-out fase die volgt weet het Beugense sterrenensemble nog drie rondes te overleven alvorens men op een koude dinsdagavond in maart in de achtste finales aan mag treden tegen Festilent. Wat begint als een tactische schaakpartij eindigt in een strijd die alles weg heeft van ‘de slag van Nurnberg’ tussen Nederland en Portugal op het WK van 2006. Waar Ivanov destijds 20 kaarten trok, daar bestrafte de dienstdoende leidsman op deze stormachtige avond slechts twee aanslagen met een gele kaart. Het resultaat is echter hetzelfde als op 25 juni 2006: 0-1 verlies en uitschakeling in de achtste finale.

Vorentscheidung in competitie
Ook in de competitie zijn de verwachtingen enorm wanneer de eerste competitieronde op het programma staat. Voor minder dan de titel doen de coaches van de Heuvel en Verberk het niet. Ze zijn voor de eerste wedstrijd dan ook duidelijk in de leefwijze die ze voor hun topsporters voor ogen hebben: “Onze spelers mogen gerust een keer op stap gaan. Maar punten pak je niet op zaterdagavond, die pak je op het veld.” In de eerste speelronde staat direct een beladen wedstrijd tegen kampioenskandidaat Toxandria op het programma. Hoewel de bezoekers uit Rijkevoort driemaal het net weten te vinden, blijven de punten mede dankzij een wonderschone treffer van Tim Cordeweners in Beugen. De eerste tik aan een van de directe concurrenten is hiermee uitgedeeld. De weekenden die volgen zijn erg eentonig. Het grootste deel van het team heeft op zondagochtend standaard last van een chronisch slaaptekort en de walm die om de spelers heen hangt is een mix van alcohol, knoflooksaus en tijgerbalsem. Ondanks dit gegeven worden de tegenstanders week na week met speels gemak aan de zegekar gebonden. Na acht speelrondes is duidelijk wie de te kloppen teams zijn. Naast Vios’38 en Toxandria meldt ook een jong team uit Escharen zich aan kop van de ranglijst.

Beugense geoliede machine geen ‘Herbstmeister’
Het Beugense sterrenensemble dankt de goede resultaten in de eerste seizoenshelft aan een ijzersterke defensie. Wekelijks zet sluitpost Luc Creemers een defensieve muur neer waar Donald Trump miljarden voor neer zou leggen. Ieder individu in dit team weet exact wat zijn positieve en negatieve pluspunten zijn en de verdedigers beseffen maar al te goed dat zij niets anders hoeven te doen dan hun directe tegenstander uit te schakelen en dat het liefst met geoorloofde middelen. Iets wat zou leiden tot een historisch laag aantal tegendoelpunten van zestien aan het einde van het seizoen. Het middenveld dat daarvoor het spel moet maken, wordt aangevoerd door “de witte Pogba”: Stan Groothusen. Met aan zijn zij dynamische box-to-box-spelers als Joep Fredrix, Maarten Wouters en Hugo Pennings. In het offensief heeft het technische duo Verberk-van den Heuvel de keuze uit een diversiteit aan spelers. Zo zijn er buitenspelers met ieder hun eigen talenten. Waar de een het moet hebben van zijn snelheid of haarscherpe assists daar moet een ander het hebben van zijn enthousiasmerende vermogen. Voeg hier spitsen aan toe die voor de goal net zo geil zijn als op zaterdagavond en er staan een geoliede machine.

Eind november lijkt er echter zand in de machine te komen. Er staan nog twee competitiewedstrijden op het programma voordat de winterstop aanbreekt. Aan deze wedstrijden tegen DWSH en Estria begint ‘t Derd met twee punten voorsprong op laatstgenoemde. Maar in de thuiswedstrijd tegen DWSH beleven de Beugenaren een complete offday. De onderschatting leidt tot duur puntverlies. Als de topper tegen Estria een week later ook nog in een gelijkspel eindigt, gaat ’t Derd met een achterstand van een punt de winterstop in en kroont Estria zich tot Herbstmeister.

Weg naar de bevrijding
Koud uit de winterstop lijken de boys van ’t Derd tegen onze noorderburen uit Oeffelt direct een scheve schaats te rijden. Maar dankzij een vlijmscherpe counter na een spijkerharde interceptie van rechtsback Dirk Jansen blijven de drie punten in Beugen. De Beugense machine lijkt als een oude diesel weer op stoom te komen. Van Katwijk tot Wanroij en van Middelaar tot Haps, niemand kan de Beugenaren na de winterstop tegenhouden. Als Toxandria ondertussen op eigen veld Estria over de knie legt, heeft Vios’38 alles weer in eigen hand. Begin april staan achtereenvolgens drie zware uitwedstrijden tegen DWSH, Estria en Toxandria op het programma. Waar DWSH in Beugen wist te verrassen door met de zege aan de haal te gaan, daar hebben ze in Wilbertoord geen schijn van kans: 2-4.

De genadeklap moet een week later in Escharen uitgedeeld worden en hoewel beide teams beseffen dat deze wedstrijd beslissend gaat zijn in de strijd om het kampioenschap zijn het de bezoekers die er geen gras over laten groeien. De klok op het hoofdveld van sportpark “De Kranenhof” staat op 14 seconden als Jelle Boumans profiteert van een van de slechtste aftrappen in de geschiedenis van de Kelderklasse: 0-1. Wat volgt is een storm van de thuisploeg, maar met hangen en wurgen houdt de Beugense defensie het doel schoon. Boumans zet vervolgens zijn handtekening onder de wedstrijd, door het mooiste doelpunt van het seizoen te produceren. Vlak voor rust verschalkt hij de Eschaarse keeper met een lob vanaf 43,5 meter. In de tweede helft is het Twan Vink die met de derde Beugense treffer de zege en het aanstaande kampioenschap veilig lijkt te stellen. Als een week later ook Toxandria met 0-6 opzij wordt gezet, kan het draaiboek voor een groots kampioensfeest uit de kast worden getrokken. Uitgerekend op Bevrijdingsdag kan de titel worden binnengesleept.

Kampioenskoorts
Omdat het voor een groot deel van het team het eerste kampioenschap zal zijn, wil men de festiviteiten groots aanpakken. Van kampioensontbijt tot platte kar, van cheerleaders tot jacuzzi en van tv-opnames tot aan de meest ludieke merchandising. Zo zijn er plannen om een lijn op te zetten voor boxershorts, naaktkalenders, baseballcaps, kampioensshirts, kampioenscd’s en zelfs een “perfecte krul Hugo-pruik” wordt genoemd. Maar natuurlijk moet eerst even van HBV worden gewonnen in de kampioenswedstrijd op 5 mei 2019. De spanning in de week voorafgaand is om te snijden bij een groot deel van de selectie. Dit wordt alleen maar erger als blijkt dat er liefst 481 toeschouwers af zijn gekomen op de wedstrijd van het jaar.
Ondanks dat ’t Derd een van de slechtste wedstrijden van het jaar op de mat legt, hebben de bezoekers uit Beers niks te vertellen op sportpark “De Slatert”. De thuisploeg creëert kleine kansjes, maar het duurt tot de 37e minuut tot de toeschouwers kunnen juichen. Het is Sander Graat die een corner van Luc Fransen met het hoofd tot doelpunt promoveert. Direct na rust is het Twan Vink die van dichtbij de score verdubbelt. ’t Derd lijkt met het hoofd echter al op de platte kar te zijn, want uit de eerste kans van de wedstrijd scoort HBV direct de anschlusstor. De gemoederen lopen hierna hoog op en de leidsman van dienst voelt zich genoodzaakt tweemaal naar de borstzak te grijpen. De zege en het bijbehorende kampioensfeest komen echter niet meer in gevaar. Het feestgedruis dat vervolgens losbarst is er een dat met geen pen te beschrijven is. Hoofdzakelijk doordat de alcohol voor de nodige zwarte gaten heeft gezorgd. Het is naar verluid echter het grootste feest op 5 mei in Nederland in 74 jaar.

Dankwoord
Het was wederom een fantastisch seizoen. Dit was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder een aantal personen in het bijzonder. Vandaar een speciaal woord van dank voor onze vaste vlaggenist, barman en frikandellenbakker Willy, coaches Roel Verberk en Remy van den Heuvel, Marckx; die ons iedere week herinnert dat we mogen trainen, onze trouwe supportersschare, het kantinepersoneel dat na ons kampioensfeest de kantine schoon wist te krijgen, de scheidsrechters die er elke week weer staan ondanks dat we weleens verschillen van mening, alle overige vrijwilligers van Vios’38, de sponsors, iedereen die we vergeten zijn te bedanken en natuurlijk ook de rest.

Tot ziens in de vijfde klasse.

Ps. Voor de trouwe uitsupporters, het zou zo kunnen zijn dat we uitwedstrijden in het seizoen 2019-2020 spelen in afgelegen gebieden als Schijndel, Veghel, Gemert en Erp. Naar een gepaste combi-regeling wordt onderzoek gedaan. Verdere informatie volgt…

Het Kampioenslied
Vios’38 ‘t Derd – Kampitentie (Op de muziek van Stefan & Sean Ft Bram Krikke – Potentie)
Morgen ga ik scoren
Vanavond gaan we los
Zwarte broeken gele trui
Appie doet de tos
De shirts zijn weer gewassen
De modder is eraf
We weten het al zeker
Ze gaan er kei hard af

Tu tu tu tu tu

Rvb die zit te schreeuwen
Zelfverzekerd op de bank
Naast hem zit coach Remy
Stinkend naar de drank

Het derd staat weer te springen
Ze hebben gruwelijk zin
Ze hebben het gezien
Ja de titel zit erin

Het is weer bijna twaalve
Ze zijn weer goed gezind
Nog een paar minuten wachten
En dan ramt Joep hem erin
Dus moet je tegen Vios en ben je nog niet bang
Maak dan nu kennis met Mari, Fren en Stan

Het feest kan nu beginnen
Er is niks aan te doen
De titel die is binnen
Wij zijn de kampioen

Tu tu tu tu tu

Marc, Twan, Bart, Sander, Luc, Roel, Jelle
Waar blijft Willy met de delle
Mus, Emiel, Teun
Ons toeverlaat en steun
Hugo, Biggie
Fuck maar niet met Biggie
Agi, Camel
Zijn van de partij
Kom maar Cordi
Bladje bier erbij

Platte kar door Beugen
Daar wacht ‘t legioen
Tijd om te gaan zuipen
Want wij zijn kampioen

Het feest kan nu beginnen
Er is niks aan te doen
De titel die is binnen
Wij zijn de kampioen

Tu tu tu tu tu tu tu tu