• Zilveren jubileum: 25 jaar Tourspel VIOS’38

  23 jun 2023
 • Dit jaar vieren we het zilveren jubileum van het VIOS’38 Tour de France-spel, een mijlpaal waar we trots op zijn. Tijdens deze feestelijke gelegenheid kijken we terug op 25 jaar vol herinneringen en leuke wetenswaardigheden die het spel zo bijzonder hebben gemaakt.

  Begin bij het begin! De allereerste winnaar van ons Tourspel was Annie Arts. De prijs werd destijds persoonlijk afgegeven in Vortum Mullem. Annie is nog steeds een trouw deelneemster van het Tourspel. In de beginjaren werden de dagprijzen uitgereikt in de vorm van eetbonnen, fietscomputers, taarten en bloemen. Na verloop van tijd ontdekten we dat de uitbetaling van de dagprijzen in geld beter in de smaak viel bij de deelnemers.

  Vooral in de eerste jaren van het Tourspel, was de zondag waarop de inschrijvingsmogelijkheid stopt, een dag waarop de kantine van VIOS’38 veranderde in een zenuwcentrum Alle formulieren, en toentertijd vooral veel handgeschreven, werden ingeklopt op de computer, en regelmatig moesten rugnummers en namen opgezocht worden, wat soms voor hilarische momenten zorgde. Zo werd beoogd Tourwinnaar Nairo Quintana verward met zijn relatief anoniem gebleven broertje Dayer Quintana. The devil is in the details, zullen we maar zeggen.

  In de beginjaren maakten we gebruik van de kabelkrant (uitleg voor de jongeren: dat was een toepassing van teletekst voor onze eigen regio) om de resultaten te tonen, maar dit ging niet altijd soepel. Technische perikelen zorgden soms voor haperingen, maar we hebben ons altijd weten aan te passen. Van de kabelkrant zijn we -sneller dan de rest- overgestapt naar het internet, waardoor het spel toegankelijker werd voor een groter publiek. Nu schommelt het deelnemersveld rond de 600 deelnemers per editie. Een score om trots op te zijn! Overigens leverde onze Twitter-account ook de nodige nieuwe deelnemers. En ook een gerenommeerd profwielrenner als Jens Voigt deelde ons publiekelijk op zijn eigen Twitter-account. Altijd lekker dat extra publiek wat daardoor het Beugense Tourspel op zijn of haar telefoon zag voorbijkomen. Aantal volgers van Jens destijds: 166.821. Een kleine 100x het aantal inwoners van Beugen ;-)

  Het Tourspel heeft zich in alle jaren gekenmerkt door een groot, divers deelnemersveld. We zagen (en zien nog steeds) ook deelnemers uit alle windstreken van het land, én buitenland. Deelnemers uit Aruba, Canada, België en binnen de vastelandsgrenzen van Nederland hebben we ook wel eens gegoogeld (om te weten waar onze deelnemers vandaan komen) naar Haelen, Beetsterzwaag, Doenrade, Hoogkarpsel, Landgraaf, Ugchelen, Middelburg, Goudswaard, Grevenbricht en Zuid-Scharwoude.

  Gedurende de afgelopen 25 jaar hebben we ook veranderingen gezien in het aantal deelnemers. Wat begon als een bescheiden groepje enthousiastelingen, is uitgegroeid tot een levendige gemeenschap van fanatieke Tour de France spelers. De introductie van het ploegen- en later het VIOS’38-klassement hebben bijgedragen aan de groeiende populariteit.

  Helaas zijn we ook geconfronteerd met de gevolgen van dopingperikelen, zowel voor de start van de Tour als tijdens het spel. Soms moesten renners of zelfs volledige ploegen plotseling uit het spel worden verwijderd vanwege deze controverses.

  Ten slotte willen we niet onbenoemd laten degenen die de vreemdste capriolen hebben uitgehaald om de laatste plaats in het eindklassement te bemachtigen. We willen geen namen noemen, omdat we respect hebben voor ieders privacy, maar we kunnen zeggen dat het creatieve en grappige strategieën waren die ons allemaal aan het lachen maakten.

  Het is belangrijk om stil te staan bij de grondlegger van ons spel, Leo Slaats, die de visie en energie had om dit alles mogelijk te maken. Zijn inzet heeft geleid tot 25 jaar van vreugde, spanning en competitie. En niet onbelangrijk, een wezenlijke, jaarlijkse bijdrage die indirect hieruit voortvloeit ten behoeve van VIOS’38.

  Met deze mooie herinneringen en wetenswaardigheden sluiten we een fantastisch 25-jarig jubileum van ons Tourspel af. We kijken uit naar de komende jaren vol spannende etappes, verrassende wendingen en vooral veel plezier.

  Dank aan alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers die dit spel mogelijk hebben gemaakt! Op naar nog eens 25 jaar!!
  Voor deze jubileumeditie ontvangt de winnaar van het Tourspel de prijs uit handen van een bekende profwielrenner. En de huldiging gebeurt tijdens Daags na de Tour op maandag 24 juli! Meedoen dus! Kijk voor meer informatie op https://tourspel.vios38.nl

  Commissie VIOS’38 Tourspel

  Freek Bindels, Leo van den Heuvel, Leo Kocken, Walter Kuijpers